Nakamura, M;
Keys to the Freshwater Fishes
of Japan Fully Illustrated in Colors(2)
Katsutoshi Watanabe (1) Totti
(2)
ScotCat
Sources:
Other
Sources:
Relevant
Information:
Description:
Dorsal spines (total): 1; Dorsal soft rays (total):
6-7; Anal spines: 0; Anal soft rays: 14 - 16. Resembles
Tachysurus
nudiceps in
having a slightly notched posterior caudal fin margin,
but distinguished by having a shorter body and fewer
fin rays. Three nominal species have been described
for the bagrid genus of Coreobagrus i.e.
C. brevicorpus Mori,1936, C. ichikawai
Okado & Kubota, 1957 and C. okadai Jayaram,
1966. C. brevicorpus and C. ichikawai
are confined to small geographic ranges in Korea
and Japan, respectively. C. okadai was described
from four specimens obtained from the Susuka River,
which is within the distribution range of C. ichikawai
and may be this species. Etymology:
The genus name of Tachysurus: tachys, swift;
oura, tail, referring to the presumed agility of T.
sinensis based on its “long and nimble”
tail (translation). The
specific name ichikawai: in
honour of Atsuhiko Ichikawa (1904-1991), Hokkaido
University, the junior author’s “venefactor”
[sic, benefactor] in college. Remarks:Now moved into the Tachysurus genus
from Coreobagrus. Still found on some online
searches as Coreobagrus ichikawai.
Common
Name:
Nekogigi, Stumpy Bullhead
Synonyms:
Pseudobagrus ichikawai,
Coreobagrus ichikawai
Family:
Bagridae
Distribution:
Asia:
Japan, endemic to the streams in the Mie Prefecture,
Honshu Island. Type locality: Miya
River, Mie Prefecture, Japan.
Size:
11.0cm (4¼ins)
Temp:
24-27°C (75-81°F)
p.H.
6.5-7.0.
IUCN
Red List
This
species is restricted to a region around Ise and Mikawa
Bays in Honshu, Japan. It has an extent of occurrence
(EOO) of 12,100 km2 and the population is severely fragmented.
Dam construction, river channelisation, water pollution
and disease have caused declines in the subpopulations
of this species. It is also threatened by competition
with its closely related species, Tachysurus nudiceps.
Therefore, it is assessed as Vulnerable
(IUCN 2019).
If you would like to contribute to the monthly
factsheets with an article, information or photos, please e-mail
me. You will of course be credited for your work.
If you would like to donate any denomination
of monies to the site just click the above link button. All proceeds
will go to running the site and hopefully to keep it going for a few
years yet.