Description:
This species is similar and closely related to P.
kunyit and P. sabahensis. These new
species, which belong to the subgenus Pangasius
(Pangasius), are morphologically and genetically closely
related to P. kunyit sensu stricto. Pangasius
mekongensis sp. n. is characterized by the combination
of a long, broad and rounded head with an elongated
snout (head length 22.1-26.9% SL; head depth 11.3-13.9%
SL; head width 14.8-20.0% SL; snout length 43.4-54.0%
HL); the short distance from the snout to the isthmus
(88.4-102.4% SNL); a robust dorsal spine (width 6.6-8.7%
HL); the short palatine toothplates (length 6.6-12.8%
HL); and the possession of 16-23 gill rakers. The
pictured specimen weighed in at 8.36 kg. and was captured
in Lao PDR. Habitat:Occurs
throughout the lower Mekong basin, but is relatively
rare. It is most common from Nakhon Phanom in the
North to Kandal Province (Cambodia) in the south.
In Lao PDR and Thailand its presence is limited to
a few months every year. Reproduction:
After spawning in the Mekong mainstream, the hatched
larvae drift with the water flow to their downstream
nursery feeding ground. These are mainly associated
with flooded vegetation during the flood season. Diet:
Omnivorous: mainly insects, worms, submerged plants
and seeds. Etymology: The specific
name mekongensis: –ensis, Latin suffix
denoting place: Mekong River basin, Vietnam, type
locality.
Common
Name:
None
Synonyms:
None
Family:
Pangasiidae
Distribution:
Asia:
Vietnam; Mekong River. Type locality:
Lower Mekong River, Vietnam.
Size:
90.0cm. (36ins)
Temp:
22-26°C (71-79°F)
p.H.
7.0-8.5.
IUCN
Red List
This
fish is widely distributed throughout its range; no
major threats have been recorded until now, however
the species could be vulnerable to fishery pressures
and impacts from future mainstream dams. Research into
harvest trends and potential threats is needed, and
the species should be re-assessed if further data become
available or if mainstream dams are developed. It is
listed as Least Concern
at present, but needs updating (IUCN 2012).
If you would like to contribute to the monthly
factsheets with an article, information or photos, please e-mail
me. You will of course be credited for your work.
If you would like to donate any denomination
of monies to the site just click the above link button. All proceeds
will go to running the site and hopefully to keep it going for a few
years yet.