Description:
Dorsal spines (total): 1; Dorsal soft rays (total):
6; Vertebrae: 34 - 35. Apparently a small species
with a deep body, approximately equal to head length.
Eye very large, greater than snout length. Snout blunt;
mesethmoid greatly enlarged, more strongly projecting
ventrally when compared with congeners. Tympanum large,
its width equal to eye diameter. Swim bladder chamber
with a greatly expanded dorsal bony roof but no ventral
bony enclosure. Jaws with well-developed conical teeth
in several irregular rows. Cranial roofing bones more
superficial than in any other Nangrina, and covered
with thin skin; cranial surface rugose. Posterior
cranial fontanel very small, less than 1/3 length
of anterior fontanel; lateral fontanels absent; subtemporal
fossa absent. Anal fin with 4-5 simple rays, 8-10
branched rays. Aquarium Care: This
is a peaceful species which would be better kept in
a group of about 6 specimens with plenty of swimming
space. Provide good filtration and aeration. Provide
a sand substrate with plants as an option. Diet:
Live, frozen and tablet foods. Etymology:
The specific name itchkeea: Marathi vernacular
for this species in India, which, as Sykes explained
in 1841, he adopted “so that naturalists who
travel the country can always obtain” the species.
Common
Name:
None
Synonyms:
Phractocephalus itchkeea,
Arius pumilus
Family:
Sisoridae
Distribution:
Asia: Narmada,
Krishna and Cauvery River basins, India. Type
locality: Deccan, India.
Size:
7.0cm. (2¾ins)
Temp:
23-26°c (73-79°f.)
p.H.
6.5-7.2.
IUCN
Red List
Gagata
itchkeea has been assessed as Vulnerable
as it is a habitat specialist with and estimated area
of occupancy (AOO) between 1,000 and 1,200 km².
The species is found in only 7-10 fragmented locations
and its habitat is declining because of the anthrapogenic
activities such as deforestation and recreational activities
leading to siltation and pollution of the rivers. Also,
fishing can also be a threat to the species as the species
is often present as large shoals and hence more vulnerable
to large catches, and needs updating, (IUCN 2020).
If you would like to contribute to the monthly
factsheets with an article, information or photos, please e-mail
me. You will of course be credited for your work.
If you would like to donate any denomination
of monies to the site just click the above link button. All proceeds
will go to running the site and hopefully to keep it going for a few
years yet.