Habitat: They
inhabit underground habitats both north and south
of the mouth of the Amazon River as well as the Marajó
Island. This fish inhabits superficial, phreatic habitats,
but does not live in the deeper artesian aquifers.
The head of this species is distinctly wider than
the body. The integument is thick and opaque. The
lateral line is reduced and the pelvic fin is highly
variable in length between specimens, and can be reduced
to finger-like projections. P. cisternarum hide
and fit tightly within crevices of rocks, where they
stay most of the time, leaving only for food. These
fish are not a burrowing species, nor do they hide
under vegetative matter, restricting themselves to
these crevices. They do not interact much with each
other and do not seem to be gregarious. Colouration:
The red colouration is generally uniform over the
body and head and is due to superficial blood; this
red coloration does not extend to the fins. The fish
is darker on the dorsal surface due to some pigmentation
in the skin. The barbels are whitish and fade to transparent
tips. Reproduction: Nothing is known
about the reproductive habits of this species. Diet:
They feed on macro-invertebrates such as worms. They
either swallow their prey whole, or take a bite out
of it, rolling their body, and twisting a piece off.
This firm grip is due to extremely large jaw muscles,
which are well adapted to feeding on relatively large
prey; worms eaten in captivity can be as long as the
fish itself. It is unknown what invertebrates P.
cisternarum actually feeds on in its natural
habitat. Becauses food is rare in their environment,
these fish are able to last up to a year without feeding,
which is partially because of their inactivity. Etymology:
The genus name Phreatobius: Greek, phreas,
-atos = well, (from a) spring + Greek, bios = alive.
The specific name cisternarum: Genitive plural
of cisterna (L.), an underground reservoir for water,
where it was discovered. Remarks:
These fish indicate they have some form of respiration
that allows them to breathe air, however this behavior
is only exhibited under stressful conditions. It is
supposed that these fish also have a form of cutaneous
respiration, as they are small, live in conditions
with low dissolved oxygen, and have high blood circulation
to their skin (which provides its red colouration).
Common
Name:
None
Synonyms:
Heptaterus cisternarum
Family:
Phreatobiidae
Distribution:
South America:
Phreatic environments. Brazil: Pará and Amapá
states: at the Rio Amazonas delta; Belém city,
Pará, and Macapá city. Original locality:
Marajo I., at the mouth of the Amazon, Brazil
Size:
5.5cm. (2¼ins)
Temp:
23-25°C (73-77°F)
p.H.
6.5-7.5.
IUCN
Red List
The
species has a relatively wide distribution, being found
in the Amazon River mouth region, in the states of Pará
and Amapá. It occurs only in groundwater, surfacing
naturally or artificially in cisterns. Although there
is no population data, the species appears to be frequent,
but not abundant. It is not used and there is no threat
affecting the entire population. Thus, the species is
classified as Least Concern
(LC). It is important, however, to control groundwater
pumping, allowing aquifer recharge to compensate for
water outflow, preventing lowering of the water table
(IUCN 2022).
If you would like to contribute to the monthly
factsheets with an article, information or photos, please e-mail
me. You will of course be credited for your work.
If you would like to donate any denomination
of monies to the site just click the above link button. All proceeds
will go to running the site and hopefully to keep it going for a few
years yet.