Description:
Dorsal spines (total): 1 - 1; Dorsal soft rays (total):
6 - 7; Anal spines: 0; Anal soft rays: 12 –
13; Vertebrae: 31 – 37. Body elongate and slightly
compressed. Maxillary barbels extending beyond the
pelvic fins, often to the end of the anal fin. Dorsal
spine weak, finely serrated on its inner edge. Adipose
fin small, inserted much behind rayed dorsal fin but
anterior to the anal fin. Habitat:
Adults inhabit standing and flowing waters. Usually
found among marginal vegetation in lakes and swamps
with a mud substrate. Colouration:in life varies with age; generally delicate
gray-silvery to shining golden, with several (about
5) pale blue or dark brown to deep black longitudinal
on side. A narrow dusky spot often present on the
shoulder. The fins glass, with dark tips. Feed on
plants, shrimps, insects, mollusks and fish. Reproduction:
Oviparous, distinct pairing possibly like other members
of the same family. Etymology: The
genus name Mystus: "Mystax" meaning
whiskered (hair on the upper lip) Mystus was
first used by Belon in 1553 to describe all fish with
whiskers. The specific name vittatus: banded,
referring to the light-blue stripes on sides.
Asia:
Inland and coastal rivers of Pakistan, Nepal India,
Sri Lanka, and Bangladesh. Type locality:
Tranquebar.
Size:
21.0cm (8¼ins)
Temp:
22-28°C (71-83°F)
p.H.
6.0-7.5.
IUCN
Red List
Despite
being targeted in artisanal fisheries and being sometimes
harvested as an ornamental fish and demonstrated population
declines in parts of its natural distribution, the level
of exploitation is not deemed high enough to be a threat
to long-term survival of this species as this species
has a very wide distribution and is still a relatively
abundant fish. Mystus vittatus is therefore
assessed as Least Concern.
However, taxonomic studies on the conspecificity of
the populations found throughout the Indian subcontinent
and Sri Lanka are necessary to verify if only one species,
or if multiple species, are involved. Should the latter
case prove to be true, it will be necessary to reassess
this species (IUCN 2010).
If you would like to contribute to the monthly
factsheets with an article, information or photos, please e-mail
me. You will of course be credited for your work.
If you would like to donate any denomination
of monies to the site just click the above link button. All proceeds
will go to running the site and hopefully to keep it going for a few
years yet.