Martin Oates (3)
Beta Mahatvaraj (2)
Andrew Rao (2)
ScotCat
Sources:
Other
Sources:
Relevant
Information:
Description:
Rayed dorsal fin inserted above half of pectoral fin,
spine smooth, shorter than head length and not reaching
adipose fin origin when depressed. Adipose dorsal
fin short, seperated from the caudal base. Pectoral
fin not reaching pelvic fin, spine with 18 to 24 antorse
teeth along inner margin and 15 to 20 retorse teeth
along outer one. Pelvic fin not reaching anal fin.
Anal fin when laid flat reaching caudal base. Caudal
fin forked, lobes equal. Least depth of caudal peduncle
1.0 to 1.5 in its length. Lateral line complete, straight.
Differs from other congeners in its large head with
mucous secretion and dentition. A common species during
winter months, kept alive by its own copious mucous
secretion. Fishermen keep them in earthern pots. The
dermal papillae and moisture keep them alive for several
hours. The thick skin on the dorsal surface of head
between eyes and occipital process is covered with
a heavy layer of muscle which secrets the mucous.
Habitat: Rita species are
found in large rivers throughout the Indian subcontinent
and Myanmar. Colouration: Uniformly
ash-gray. Live specimens slightly golden coloured,
bright yellow and body with fin tips tinged black.
Eyes bright violet and barbles black. Etymology:
The specific name gogra: gograh, Marathi
vernacular for this species in India, which, as Sykes
explained in 1841, he adopted “so that naturalists
who travel the country can always obtain” the
species. Remarks:
Some online searches still have this species as in
the Bagridae family.
Asia:
Rivers of Deccan up to the Krishna river system in
India.
Size:
30.0cm (12ins)
Temp:
22-26°C (71-79°F)
p.H.
6.5-7.0.
IUCN
Red List
Rita
gogra is assessed as Least
Concern solely based on the fact that
the species is expected to be widely distributed in
central India. Furthermore, there is no documentation
on specific global threat to the species. Nevertheless,
it is essential to note that in some areas the population
of this species has declined drastically and it could
be attributed to habitat alterations caused by urbanisation
and increasing organic and inorganic pollution of the
rivers and heavy harvesting. If such trends are also
recorded from other areas, the species may qualify for
some threatened category, but needs updating, (IUCN
2011).
If you would like to contribute to the monthly
factsheets with an article, information or photos, please e-mail
me. You will of course be credited for your work.
If you would like to donate any denomination
of monies to the site just click the above link button. All proceeds
will go to running the site and hopefully to keep it going for a few
years yet.